GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Studenti milevského gymnázia na celostátní soutěži EYP


3.5.2012

Ve dnech 22.-25.3.2012 se vKarlových Varech uskutečnila Národní výběrová konference (NVK) Evropského parlamentu mládeže (EPM), které se zúčastnila i delegace studentů milevského gymnázia. Postup do celostátního kola si studenti Dominika Jozová, Lenka Žlábková (obě 4. A), Pavel Dostál (2. A) a Petr Žabka (septima) stejně jako delegace vpředchozích letech vybojovali na NVK vúnoru letošního roku vpražském regionálním předkole. Průběh konference EPM simuluje jednání skutečného Evropského parlamentu, veškerá komunikace tedy probíhá vangličtině. Studenty doprovázela a morálně podporovala Mgr. Simona Španvirtová.


Cestě do Karlových Varů předcházela důsledná a pečlivá příprava. Ihned po příjezdu jsme byli rozděleni do týmů podle témat, která jsme si předem vybrali a zpracovali. Všechna se týkala aktuálních celosvětových problémů zoblasti mezinárodních vztahů, ekonomie, energetiky a tvorby zákonů. Konkrétně jsme se zabývali nukleárním programem vÍránu a otázkami jaderného výzkumu, přijetím Islandu do EU, transakční daní finančních institucí a ekologickými elektrárnami vzemích EU.

Po krátkém uvítání vsále Alžbětiných lázní jsme se šli věnovat teambuildingu, při kterém jsme měli za úkol poznat jeden druhého a naučit se týmové spolupráci. Jednotlivým týmům byli přiděleni patroni, což byli čeští a zahraniční lektoři. První večer se představily jednotlivé skupiny studentů krátkými scénkami, vnichž prezentovaly svůj region. Naše skupina si vybrala jako námět upálení mistra Jana Husa, příchod husitů a vypálení milevského kláštera. Myslím, že jsme sklidili jeden znejvětších potlesků. Následovala prezentace regionálních specialit, kterou vlastnoručně připravily jednotlivé školní týmy. Nabídka pokrmů byla velmi pestrá a všem chutnalo.

Vpátek jsme pokračovali vteambuildingu, pak už nás čekala tvrdá osmihodinová práce na našich rezolucích a večer jsme se odreagovali na tematickém večírku, který se nesl vduchu hippies. Sobotní program byl opět celýpracovní. Každý tým se uchýlil do jedné zučeben tamního gymnázia a rozpracovával svá témata do nejpodrobnější možné podoby. Odpoledne jsme své práce odevzdali a šli jsme na rozlučkový večírek. Někteří znás se vydali na procházku po Karlových Varech, aby alespoň na chvilku nasáli atmosféru lázeňského města. Po půlnoci nám byl předán booklet se všemi rezolucemi. Zbytek noci jsme pracovali na obranné, útočné a shrnující řeči.

Nedělní ráno bylo pro všechny, nejen delegáty, obtížné. Budíček byl nastaven na 6:45 a už vpůl deváté jsme seděli vkrásné zasedací síni Grandhotelu Pupp, kde probíhala celý den závěrečná General Assembly. Na programu byly obhajoby jednotlivých rezolucí, diskuze a hlasování. Na závěr proběhlo zhodnocení konference a vyhlášení výsledků.

Dvě nejúspěšnější školní delegace dostaly možnost reprezentovat ČR na mezinárodních zasedáních European Youth Parlament na podzim 2012 vAmsterdamu a na jaře 2013 vMnichově. Naše delegace bohužel nepostoupila, ale myslím, že letošní NVK pro nás byla opět velkým přínosem. Pro všechny byly tyto čtyři dny obrovskou zkušeností. Ověřili jsme si, jak je náročné komunikovat vcizím jazyce na odborná témata, pracovat sdelegáty ostatních škol vdesetičlenných skupinách, obhajovat svá stanoviska a vneposlední řadě je zdůvodňovat. Vrátili jsme se unavení, ale nadšení.

Petr Žabka, septima

Pavel Dostál, 2. A