GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Kurz přežití v Alpách a na vodě


30.5.2012

V Milevsku dne 28. března měl přednášku český cestovatel a polárník Jaroslav Pavlíček. Během ní se zmínil o kurzech přežití, které organizuje. Tyto akce se zaměřují na situace, ve kterých se člověk ocitne tváří vtvář divoké přírodě, a je zároveň „řidičákem“ na Antarktidu, kde už 22. rokem má svoji základnu. Přednáškou mě tak nadchl, že jsem neváhal a ihned se na jeden kurz přihlásil.


Kurzu se může zúčastnit každý, kdo má zájem, proto i věková skladba tomu odpovídala. Rozmezí bylo od 18 do 47 let. Naše pětičlenná skupina vyrážela vpátek 4. května. Čekal nás pětidenní kurz, který byl pro každého jedna velká neznámá. Úplně první instrukce zněla: ‚Vezměte si ssebou 10 určených věcí a přijeďte. Víc informací nežádejte.‘ Vtomto duchu se nesl celý kurz. Pro milovníky dobrodružství plus! A jak to celé vůbec probíhalo? První noc jsme spali nedaleko Písku ve „zřícenině“. Ráno jsme museli zredukovat svoje věci na minimum a jelo se směrem do rakouských Alp. Tam se naším cílem stal výšlap na hřeben ve výšce 2000 metrů a bivakování na sněhu. Třetího dne odpoledne jsme se vydali na divokou vodu, kde součástí výcviku bylo brodění a sjíždění na pálavě – tj. na nafukovací kánoi. Čtvrtý a pátý den jsme strávili na Lipně plachtěním na katamaránech s možností vnich přespat.

A jak se mi to líbilo? Na to je jednoduchá odpověď – moc! Myslím, že kurz přežití mohu doporučit každému, kdo chce zažít něco netradičního. A protože se někdo takový určitě najde, uvádím na sebe kontakt: p.zabka@email.cz

Petr Žabka, septima, G Milevsko