GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Fotografie

Naši úspěšní soutěžící se symbolickým šekem

Další články

Temelínský kvíz vyhráli studenti z Třeboně


16.12.2011

Ludmila Košínová a František Válek, studenti třetího ročníku Gymnázia Třeboň vyhráli  „Temelínský kvíz aneb Co ví studenti jihočeských gymnázií o energetice“. V pátek si tak z Informačního centra elektrárny Temelín odvezli šek v hodnotě 25 tisíc korun. Výhru použijí na maturitní ples své třídy, který připravují na leden 2013.


Třeboňský pár prokázal nejlepší znalosti a dovednosti v konkurenci dvaceti osmi studentů ze čtrnácti jihočeských gymnázií. Do soutěže vstoupil vítězstvím v jízdě na rotopedu. Oběma studentům se dařilo i ve vědomostních disciplínách, kde jim pomohla encyklopedie o energetice. „Před soutěží jsem si pročítala „Velkou knihu o energii“,“ odpověděla Ludmila Košínová na otázku, jak se na soutěž připravovala. Nejtěžší pro ně byl krátký časový limit ve znalostním kvízu. „Krátký čas na odpovědi strašně blokoval činnost mozku. Záleželo tak i  štěstí, jaké otázky dostaneme. Bohužel z prvních tří otázek jsme odpověděli dobře pouze jednu,“ popsala vítězka největší úskalí v soutěži. Pak už se ale rozjeli a bezchybně zodpověděli následujících pět otázek. V závěrečné disciplíně, která prověřila šikovnost a psychickou odolnost soutěžích, stačilo dvojici z Třeboně šesté místo k celkovému vítězství. Velký boj byl o druhou příčku. V dodatečném rozstřelu na pět otázek mezi týmy ze Strakonic a Jindřichova Hradce, bylo nakonec úspěšnější strakonické družstvo. Svým spolužákům tak přivážejí šek na 20 tisíc korun. Částka 15 tisíc korun putuje do Jindřichova Hradce za třetí místo.

„Vítězové museli prokázat teoretické znalosti, fyzickou kondici a i psychickou odolnost. Uznání si ale zaslouží všichni soutěžící za nasazení, se kterým se pustili do jednotlivých disciplín. Bylo vidět, že někteří měli velmi dobré teoretické znalosti. Ostatně ve znalostním kvízu hned pět škol odpovědělo správně na sedm z osmi otázek,“ zhodnotil průběh soutěže vedoucí reaktorového bloku Václav Havlíček, jeden z porotců.

Na Temelíně soutěžily dvoučlenné týmy – student a studentka - třetích ročníků z českobudějovických gymnázií Česká, J.V. Jirsíka a Jírovcova, z Gymnázia Týn nad Vltavou, z Třeboně, Dačic, Písku, Milevska, Strakonic, Soběslavi, Kaplice, Jindřichova Hradce, Vimperku a Tábora. Studenti změřili své síly ve čtyřech disciplínách, které prověřily jejich energetické vědomosti, fyzickou kondici a psychickou odolnost.

 

 Ing. Marek Sviták

tiskový mluvčí JE Temelín