GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Galerie

Jitka Máchalová (vpravo) s Lenkou Růžičkovou při napínavém zápase s družstvem z Klášterce nad Ohří. Republikové finále stolní tenis kategorie V v Holicích
Republikové finále stolní tenis kategorie V v Holicích Republikové finále stolní tenis kategorie V v Holicích
Republikové finále stolní tenis kategorie V v Holicích

Další články

Máchalová s Růžičkovou nejlepší v kraji, páté v republice


4.12.2012

Asociace školních sportovních klubů ČR (AŠSK) pořádá během roku řadu školních soutěží v různých sportovních odvětvích. Pravidelně se těchto soutěží účastní také studenti milevského gymnázia. V posledních letech sbírají úspěchy hlavně v atletice a stolním tenise.


Po zářijovém úspěchu dívčího i chlapeckého družstva vstředoškolském atletickém poháru přišel další velký úspěch milevských gymnazistů, tentokrát ve stolním tenise. Postaraly se o něj studentky sexty Jitka Máchalová a Lenka Růžičková, členky TTC Kovářov.

Během posledních šesti let nenašly na úrovni okresního ani krajského kola přemožitelky. Předloni prvně vstoupily do věkové kategorie, zkteré mohly postoupit až do republikového kola. To se konalo vJindřichově Hradci a děvčata tam vybojovala výborné 5. místo. Vletošním roce úspěch zopakovala.

Jako nejlepší družstvo píseckého okresu se dívky vydaly na krajské kolo pořádané ve čtvrtek 1. listopadu vČeských Budějovicích. Vkrajském kole si opět vedly výborně, nechaly za sebou i obávané soupeřky ze Strakonic a Prachatic. Při závěrečném vyhlašování se radovaly zvítězství a zpostupu do republikového kola.

To se konalo 15. a 16. listopadu ve východočeských Holicích. O hladký průběh dvoudenního klání se postarali organizátoři ze Střední školy automobilní vHolicích a členové místního oddílu stolního tenisu spolu se zástupci AŠSK. Do městské sportovní haly se sjela nejlepší družstva jednotlivých krajů České republiky, soutěžili chlapci a dívky V. kategorie, tedy studenti středních škol.

Vkategorii dívek soupeřilo 14 družstev. Družstva byla rozdělena do 4 skupin a sehrála utkání systémem každé družstvo skaždým. První 2 družstva ve skupině pak postupovala vturnaji dále. Všechna utkání se hrála do dosažení třetího bodu za vítězný zápas. Jednotlivé zápasy se hrály na tři vítězné sety do 11 bodů. Milevská dvojice měla štěstí na los ve skupině. Byla nasazena do tříčlenné skupiny D společně sdružstvem zHumpolce a Klášterce nad Ohří. Pro postup ze skupiny tedy stačilo porazit jedno družstvo. První zápas proti Humpolci milevské dívky hladce vyhrály. Zápas sdružstvem zKlášterce nad Ohří se ale proměnil vnapínavou podívanou. Vutkání, které trvalo více než dvě hodiny, nebylo do závěrečného setu posledního zápasu jasné, kdo bude postupovat zprvního místa ve skupině. Štěstí ale stálo na straně soupeřek a milevská dvojice postoupila mezi 8 nejlepších družstev z2. místa.

Soutěž dále pokračovala systémem „pavouka“, tedy vyřazovacími utkáními. Tady už došlo na lámání chleba. Kprvnímu utkání nastoupilo Milevsko proti družstvu zNáchoda. Na něj nestačilo a zbojů o umístění mezi 4 nejlepšími družstvy bylo vyřazeno.

Republikové klání ale tímto pro naši dvojici neskončilo. Turnaj pokračoval vyřazovacími utkáními o konečné pořadí. Tří vítězných bodů dosáhly Milevšťandy vzápase proti družstvu zUherského Hradiště, výhrou si zajistily postup kboji o konečné 5. místo. V posledním utkání nastoupily proti družstvu zLitomyšle. První dva zápasy byly hodně vyrovnané, čtyřhrou ale potvrdila Máchalová sRůžičkovou svoji převahu a vítězstvím vposledním zápase se vrepublikovém turnaji zařadily na výborné 5. místo. Sportovním zážitkem pro přihlížející diváky se stalo finálové utkání turnaje mezi družstvy z Vlašimi a Hodonína, vítězkami republikového kola se nakonec stalo hodonínské družstvo.

Milevské studentky vHolicích zopakovaly úspěch zpředloňského turnaje vJindřichově Hradci. Letošní umístění je ale jistě cennější, protože jej vybojovaly vsilnější konkurenci kategorie středoškolaček.

Výsledky republikového kola:

1. Gymnázium Hodonín 2. OA Vlašim, 3. OA Náchod, 4. Gymnázium a SOŠ Klášterec nad Ohří, 5. Gymnázium Milevsko, 6. Gymnázium Litomyšl, 7. Gymnázium Uherské Hradiště, 8. Cyrilometodějské gymnázium a MŠ Prostějov, 9. OA Liberec, 10. Mendelovo gymnázium Opava, 11. Gymnázium Humpolec, 12. TRIVIS Karlovy Vary, 13. Gymnázium Na Vítězné pláni Praha, 14. Gymnázium Klatovy.