GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Projektový den EVVO 18. září 2013


14.6.2013

Dne 18. září 2013 proběhne na naší škole Projektový den EVVO (environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty). Žákům bude nabídnuto celkem pět aktivit, z nichž si musí právě jednu zvolit.


1. Lipno

2. Ústav jaderného výzkumu Řež, Mořský svět Praha

3. Vojenský historický ústav Praha, Mořský svět Praha

4. Geoinformatika

5. Beseda o zdravé výživě, kresba v plenéru


Aktivita č. 1 - Lipno:

Odjezd: 8.00 hodin

Návrat: 18.00 - 19.00 hodin

Cena (přibližná): 550 Kč

Obsahová náplň:

  • Stezka v korunách stromů Lipno - v celkové délce 675 metrů můžete zažít zcela neobvyklé, ale bezpečné zážitky na 11 adrenalinových zastávkách, které jsou podél bezbariérové stezky vytvořeny. Vrcholným zážitkem je nejdelší suchý tobogán v České republice v celkové délce 52 metrů. Cena 170 Kč.
  • Sjezd na koloběžkách či pěší chůze (4 km) k bobové dráze Cena 60 Kč
  • Bobová dráha - bobová dráha v Lipně nad Vltavou se řadí svoji délkou (1 km) i rozmanitostí (21 zatáček, 2 tunely a terénní zlomy) ke světové špičce. Cena jedné jízdy je 40 Kč, počítáme maximálně se třemi jízdami, je na zvážení každého, kolik jízd absolvuje. Cena max. 120 Kč
  • Turistika - trasa vede přes vyhlídková místa s nádhernými výhledy na Lipno, Novohradské hory, SternGartl, Alpy a šumavské třináctistovky (Hochficht, Plechý). Trasa vede lesem z Lipna nad Vltavou do Frymburku přes vrchol Kaliště. Z vrcholu Marta nad Frymburkem je za dobré viditelnosti vidět dokonce ledovec Dachstein.

Aktivita č. 2 - Ústav jaderného výzkumu Řež, Mořský svět Praha

Odjezd: 8.00 hodin

Návrat:17.00 -18.00 hodin

Cena (přibližná): 350 Kč

Věková hranice: nad 15 let

Obsahová náplň:

  • Ústav jaderného výzkumu Řež -návštěva experimentálního výzkumného reaktoru včetně velínu, haly reaktoru, horkých komor, experimentálních smyček
  • Mořský svět - Výstaviště v Praze 7 – Holešovicích - expozice mořské akvaristiky s odborným výkladem. (Mořský svět je zařazen do rodiny zoologických zahrad. V současné době má největší nádrž, kterou obývají žraloci, objem 100 000 litrů mořské vody.)

Aktivita č. 3 - Vojenský historický ústav Praha, Mořský svět Praha

Odjezd: 8.00 hodin

Návrat: 17.00 - 18.00 hodin

Cena (přibližná): 350 Kč

Pro studenty všech věkových skupin

Obsahová náplň:

  • Vojenský historický ústav Praha – expozice 2. světová válka. Prohlídku výstavy, která přibližuje československý zahraniční i domácí odbojza 2. světové války, doprovodí odborný výklad pracovníka Vojenského historického ústavu. Expozice dokumentuje jak politické, tak vojenské aspekty jednotlivých operací českých aslovenských vojáků a odbojářů, včetně slavného atentátu na Reinharda Heydricha.
  • Mořský svět - Výstaviště v Praze 7 – Holešovicích - expozice mořské akvaristiky s odborným výkladem. (Mořský svět je zařazen do rodiny zoologických zahrad. V současné době má největší nádrž, kterou obývají žraloci, objem 100 000 litrů mořské vody.)

Aktivita č. 4 - Geoinformatika

Začátek: 8.00 hodin

Konec: 13:30 hodin

Cena (přibližná):

Co to vlastně GIS je? Geografický informační systém, stručně řečeno informační systém, který se zabývá zpracováním a prezentací prostorových dat. Jedná se o mnohem pokročilejší formu map.Hlavní výhoda je v tom, že na rozdíl od klasické mapy, si v GISech můžu zobrazit jen nějaké vrsty ainformace a různě je kombinovat. Například nechám zapnutou pouze říční síť, do toho hustotu osídlenía krásně vidím, že lidé žijí hodně kolem vod.

Hlavním cílem kurzu tedy bude vytvořit mapu s ekologickou tématikou.

  • ekologie (vývoj krajiny, odpady, CHKO, lokalizace chráněných živočichů či rostlin aj.),
  • zemědělství, lesnictví (půda, hospodaření),
  • modelování jevů dynamických v území (např. hydrologické, rizikovost liniových staveb)

Kurz bude veden formou workshopu, kdy žáci pod vedením vyučujících budou zpracovávat připravená cvičení a úlohy. Využívat budeme zdarma dostupné programy (ArcGIS Explorer) anebudou chybět ani úlohy zaměřené na práci s GIS portály.

Obsahová náplň:

  • princip GIS (seznámení se základními teoretickými pojmy, seznámení s prostředím programu ArcGIS Explorer, práce s datovými vrstvami)
  • práce s objekty v GIS (identifikace objektů, hledání prvků, měření vzdáleností)
  • analýzy v GIS (jednoduché analýzy využívající základní nástroje programu)
  • tvorba mapy (tvorba bodových, liniových a plošných objektů, editace prvků mapy, načtení datových vrstev do mapy, export mapy)
  • GIS na internetu (mapové portály na internetu, praktické využití mapových portálů)

Aktivita č. 5: Beseda o zdravé výživě, kresba v plenéru

Začátek: 8.00 hodin

Konec: 13:30 hodin

Cena (přibližná):

Obsahová náplň:

  • Přednáška o sdružení DIACEL -možnost změřit si krevní tlak, glykémie či cholesterol (2 hodiny)
  • Kresba a malba v plenéru - studenti budou seznámeni se základními principy kresby tužkou a malby temperou, zákonitostmi perspektivy, kontrastu a barevného řešení při kresbě a malbě v přírodě. Tyto poznatky si vyzkoušejí při praktické činnosti. (3,5 hodiny)