GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Za výrobou skla a za motýly


29.5.2013

Milevské noviny č. 22/2013 otiskly článek Aleny Čunátové (2.A), kterým se vrací k exkurzi do botanické zahrady a skláren, o které jsme vás informovali v tomto příspěvku.

Alena Čunátová píše:

"Ve středu 24. dubna se uskutečnila celodenní exkurze tříd 2. A a sexty z milevského gymnázia. Naším prvním cílem byl skleník Fata Morgana v pražské Tróji, který je součástí tamní Botanické zahrady.


Tato unikátní stavba s esovitým půdorysem se dělí na tři celky, které představují jednotlivá vegetační pásma. Prohlédli jsme si neprve sukulentní část, poté nejrozsáhlejší nížinný deštný les a nakonec tropy vysokých hor. Také díky příslušným teplotám i vlhkosti vzduchu jsme se v tropech téměř opravdu ocitli. Průvodkyně nám přestavila spoustu různorodých rostlin i jiných zajímavostí. Hlavní atrakcí skleníku však byla právě probíhající výstava tropických motýlů. Dověděli jsme se fakta z motýlího života a dokonce jsme mohli pozorovat přímo jejich líhnutí z kukel.

Naším druhým zastavením byla návštěva sklárny, a tak jsme se z Prahy přemístili do obce Nižbor. Tato sklárna patřící firmě Rückl Crystal byla založena již v roce 1846 a zaměřuje se na výrobu dekorativního skla. Známá je například tvorbou sošek Českého lva a jiných trofejí. Během exkurze jsme měli možnost nahlédnout přímo do hutního provozu a pozorovat tak nelehkou a obdivuhodnou práci sklářů. Dále jsme zhlédli broušení skleněných výrobků a seznámili jsme se s jejich dalším pečlivým zpracováním. Nakonec ještě někteří z nás navštívili prodejnu výrobků nižborské sklárny a každý na pamaátku obdržel odlitek malého slona."

Alena Čunátová, 2.A, Gymnázium Milevsko

Týdeník Milevské noviny 22/2013, strana 8 ze dne29. 5. 2013