GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Galerie

 Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku Studenti před budovou Europarlamentu
Studenti při jednání v hlavním sále I Studenti při jednání v hlavním sále II

Další články

Milevští gymnazisté ve Štrasburku v roli europoslanců


12.6.2013

Karolína Černá (sexta) se ve své tiskové zprávě vrací ke květnové návštěvě Evropského parlamentu:


Naše třídy sexta a 2.A se zapojily v zimních měsících do internetové soutěže ve znalostech o Evropské unii Euroscola. S velkým nadšením jsme v březnu přijali zprávu, ve které jsme se dozvěděli, že jsme byli vybráni a dostali tak možnost reprezentovat Českou republiku na setkání studentů v Evropském parlamentu ve Štrasburku.


Na této akci se setkává každoročně na 500 studentů ze všech 27 členských zemí EU, přičemž každou zemi reprezentuje 24 studentů z jedné vybrané školy. Od Evropského parlamentu jsme obdrželi finanční příspěvek na cestu a ubytování na jednu noc, vše jsme si ale museli samostatně zařídit a na vystoupení v Evropském parlamentu se řádně připravit. Každý žák si vybral jedno z 6 navržených témat a v několika týdnech se musel zorientovat v dané problematice, připravit si body do diskuze a návrhy řešení problémů. To vše v anglickém jazyce, neboť oficiálními jednacími jazyky v parlamentu byly pouze angličtina a francouzština.

Nadešel den D a my jsme se vypravili na cestu. Abychom si město Štrasburk pořádně užili, vyjížděli jsme 15. května už ve čtyři hodiny ráno. Na místo jsme dorazili asi po devíti hodinách únavné cesty autobusem. Po krátké procházce a prvním seznámení s honosnou budovou Evropského parlamentu jsme se ubytovali v hotelu Hilton, který se nacházel nedaleko. Odpoledne jsme dále věnovali prohlídce historického centra Štrasburku a jeho významným památkám. Obdivovali jsme Rohanský a Rýnský palác, náměstí Kleber s monumentem generála Klebera a celé centrum obklopené řekou Rýn a tvořené hrázděnými domy, které budí dojem pohádky. Dominantou Štrasburku je však krásná katedrála Notre–Dame, která je se svou výškou 143 m opravdovou ozdobou města a zvenčí i uvnitř se z ní tají dech. V podvečerních hodinách, za neustálých deštových přeháněk, jsme se vrátili zpět do hotelu, abychom si na ten očekávaný mimořádný den odpočinuli. V Hotelu Hilton jsme byli nejmladšími návštěvníky, kromě luxusních pokojů jsme si zde užili též sauny a fitcentra.

Druhý den jsme začali bohatou snídaní v hotelu a potom už jsme se přesunuli plni očekávání do budovy Louise Weiss Evropského parlamentu. Přešli jsme přes bezpečnostní kontrolu, následovalo krátké uvítání účastníků a pak již složení vícejazyčných pracovních skupin a představení delegací, každá škola jedním vybraným žákem a prezentací fotografií města a státu. Kolem desáté hodiny jsme se sešli v půlkruhu Evropského parlamentu a byli usazeni na místa evropských poslanců. Evropský parlament a Evropská unie byly představeny administrátory Evropského parlamentu, my jsme se naučili používat hlasovací zařízení, mikrofony, vyzkoušeli možnost použití simultánního překladu do několika jazyků a pak již další jednání následovala v angličtině. Ověřili jsme si, jak jsme na tom s komunikací v cizím jazyce a každý z nás se alespoň na několik hodin mohl vžít do role opravdového europoslance. Ve skupinách jsme projednávali problémy týkající se životního prostředí, svobody informací, budoucnosti Evropy, zemědělské politiky nebo migrace. Diskutovali jsme, vyměňovali jsme si názory a svá hlediska na evropské priority. Poté jsme si určili svého mluvčího, který prezentoval navrhovaná řešení těchto problémů na plenárním zasedání. Ve finále hry Eurogame prošla navrhovaná řešení společným hlasováním. Zkrátka a dobře, den v kůži skutečného politika jsme si užili se vším všudy. V závěru byly předány diplomy a odměny ,zazněla Evropská hymna a následovalo rozloučení a výměna kontaktů.

Naše skupina si naplánovala večerní odjezd ze Štrasburku, a proto jsme se vydali na další procházku městem a část Štrasburku jsme si dokonce prohlédli z paluby lodi, která proplouvá místními říčními kanály. Večer jsme usedli do autobusu unavení, ale spokojení a plni nových dojmů. Myslím si, že návštěva a jednání v Evropském parlamentu byly pro všechny výbornou zkušeností a především krásným zážitkem. Vděčíme za něj Evropskému parlamentu a jeho finanční podpoře, také našim profesorům Simoně Španvirtové, Leoši Smrčinovi a řediteli školy Petru Bardovi, kteří nás doprovázeli a pomáhali s přípravou.

Karolína Černá sexta

Foto: Mgr. Leoš Smrčina

Další sada fotografií od Jima Braunera je na školním Facebooku.

Článek otiskly Milevské noviny č. 25 ve středu 19. června 2013 na str. 7