GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Celostátní kolo Lingvistické olympiády


16.4.2013

Mezinárodní lingvistická olympiáda (International Linguistic Olympiad, zkráceně IOL) je každoroční klání týmů mladých jazykovědců z více než 25 zemí celého světa. Účastníci řeší část úloh samostatně, část v týmu. Podmínkou účasti nejsou žádné speciální znalosti, stačí bystrá hlava (a možná alespoň povrchní znalost nějakých cizích jazyků) a věk menší než 19 let. Loni, kdy se konala ve Slovinsku, se jí po dlouhé době účastnil i český tým.


V minulém roce poprvé organizovaná Česká lingvistická olympiáda (ČLO), na jejíž národní kolo byli přizváni řešitelé Pralinky a úspěšní finalisté Olympiády v českém jazyce, tvoří jakýsi můstek propojující Pralinku a IOL. Čtyři jeho nejlepší účastníci si tak zajistili účast na IOL.

Pralinka, neboli Pravé korespondenční alotrium, je lingvistický korespondenční seminář určený pro středoškoláky.

(zdroj: stránky organizátora)

V listopadu proběhlo u nás školní kolo, kterého se zúčastnilo celkem 14 studentů. Dva z nich dosáhli hranice 34 bodů a byli pozváni na celostátní kolo. Jsou to Jakub Csanda a Kristýna Ilievová (oba ze sexty). Zařazení našich soutěžících mezi finalisty bylo až dodatečné, neboť naše škola byla jednou ze dvou škol, která dodala výsledky školního kola elektronicky. Organizátor v záplavě papírových řešení na naše elektronické zapomněl, za což se omluvil a naše soutěžící zařadil dodatečně.

Celostátní kolo se bude konat 26. dubna 2013 v Praze na Filozofické fakultě UK v Praze na Palachově náměstí. Našim soutěžícím přejeme hodně úspěchů.