GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Galerie

Další články

Ohlédnutí za republikovým finále ve stolním tenisu


2.12.2013

Mgr. Jana Plavcová se slovem i obrazem vrací nejen k letošnímu finále ve stolním tenisu.

Máchalová s Růžičkovou nejlepší v kraji, osmé v republice

Asociace školních sportovních klubů ČR (AŠSK) pořádá během roku řadu školních soutěží vrůzných sportovních odvětvích. Pravidelně se těchto soutěží účastní také studenti milevského gymnázia. V posledních letech sbírají úspěchy hlavně v atletice a stolním tenise.


Po zářijovém úspěchu dívčího družstva v středoškolském atletickém poháru přišel další úspěch milevských gymnazistů, tentokrát ve stolním tenise. Postaraly se o něj studentky septimy Jitka Máchalová a Lenka Růžičková.

Během posledních sedmi let nenašly na úrovni okresního ani krajského kola přemožitelky. Jako nejlepší družstvo píseckého okresu se dívky vydaly na krajské kolo pořádané ve čtvrtek 24. října v Českých Budějovicích. V krajském kole si opět vedly výborně, nechaly za sebou i obávané soupeřky z Kaplice. Při závěrečném vyhlašování se radovaly zvítězství a zpostupu do republikového kola.

To se konalo 18. a 19. listopadu v Jindřichově Hradci. Do místní městské sportovní haly se sjela nejlepší družstva jednotlivých krajů České republiky, soutěžilo se v dvoučlenných družstvech kategorie dívek a v tříčlenných družstvech kategorie chlapců.

V kategorii dívek soupeřilo 12 družstev. Družstva byla rozdělena do 4 skupin a sehrála utkání systémem každé družstvo skaždým. První 2 družstva ve skupině pak postupovala v turnaji dále. Všechna utkání se hrála do dosažení třetího bodu za vítězný zápas. Jednotlivé zápasy se hrály na tři vítězné sety do 11 bodů. Milevská dvojice neměla štěstí na los ve skupině. Byla nasazena do tříčlenné skupiny A společně sfavorizovanou Vlašimí a sdružstvem z Uherského Hradiště. Aby se Milevšťandy dostaly mezi nejlepší osmičku, věděly, že první zápas proti Uherskému Hradišti musejí vyhrát. To se podařilo a následoval ještě zápas s Vlašimí. V doublech měly dívky z Vlašimi jasnou převahou, ale při čtyřhře je dokázala milevská dvojice potrápit, když několikrát během setů obrátila skóre ve svůj prospěch. Po prohře s Vlašimí postupovaly milevské studentky mezi 8 nejlepších družstev z 2. místa.

Soutěž dále pokračovala systémem „pavouka“, tedy vyřazovacími utkáními. Tady už došlo na lámání chleba. K prvnímu utkání nastoupilo Milevsko proti družstvu z Humpolce. Na něj nestačilo a z bojů o umístění mezi 4 nejlepšími družstvy bylo vyřazeno.

Republikové klání ale tímto pro naši dvojici neskončilo. Turnaj pokračoval vyřazovacími utkáními o konečné pořadí. Na dvojici z Frýdlantu Máchalová s Růžičkovou nestačily, zbýval tedy poslední zápas o 7. místo proti družstvu z Plzně. Zápas se zprvu vyvíjel slibně pro milevskou dvojici, Plzeňačky ale nakonec bodovaly v obou posledních doublech a výsledek tak otočily ve svůj prospěch. Milevské družstvo se muselo spokojit s výsledným 8. místem.

Sportovním zážitkem pro přihlížející diváky se stalo finálové utkání turnaje mezi družstvy z Vlašimi a Hodonína, vítězkami republikového kola se nakonec stalo hodonínské družstvo, které bude Českou republiku reprezentovat na světovém poháru ve Francii.

Výsledky republikového kola:

1. Gymnázium Hodonín 2. OA Vlašim, 3. Gymnázium Humpolec, 4. OA Hradec Králové, 5. Gymnázium a SOŠ Klášterec nad Ohří, 6. Gymnázium Frýdlant, 7. Církevní gymnázium Plzeň, 8. Gymnázium Milevsko, 9.Gymnázium Uherské Hradiště, 10. Gymnázium Lipník nad Bečvou, 10. Mendelovo gymnázium Opava, 11. ZŠ U Vršovického nádraží Praha, 12. Gymnázium A. Jiráska Litomyšl.

Fotografie (1): Na snímku Lenka Růžičková (vlevo) s Jitkou Máchalovou při čtyřhře proti družstvu z Vlašimi. Skóre dokazuje, že milevská dvojice dokázala favorizovanou Vlašim potrápit.