GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

OK Dějepisné olympiády z pohledu Zuzany Dvořákové


1.2.2016

Zuzka Dvořáková ze sekundy se svým příspěvkem vrací k okresnímu kolu Dějepisné olympiády, o kterém jsme zde psali 18. ledna 2016:

Dějepisná olympiáda

Dne 18. 1. 2016 jsme společně s Agátou Krejčí a Filipem Kortanem z primy vyrazili ráno v doprovodu paní učitelky Trnkové na okresní kolo dějepisné olympiády, které se konalo na základní škole Edvarda Beneše v Písku.

Tématem byli Lucemburkové. Toto téma nebylo vybráno náhodně – letos totiž uplyne 700 let od narození Karla IV. Konkrétní otázky se však nevztahovaly jen k tomuto panovníkovi. Týkaly se například i Jana Lucemburského, který byl otcem Karla IV., a jeho poslední bitvy u Kresčaku. Součástí otázek byla i mapka území, která Lucemburkové během své vlády získali, a naším úkolem bylo daná území popsat. Nejvíce otázek se týkalo vlády Karla IV. a významných staveb, které byly za jeho života založeny, odpovídali jsme ale i na otázky ze života Václava IV., Karlova syna. Menší část testu tvořily také otázky z počátků husitských válek.

Nejsnadnější pro mě byla část týkající se Jana Lucemburského a Karla IV., protože studium jejich historie mě bavilo. Obtížnější částí pak byla vláda Václava IV. a hlavně počátky husitských válek.

Po ukončení olympiády odměnila paní učitelka Trnková naši námahu sladkostí v cukrárně. Myslím, že naše účast byla úspěšná a společně jsme si to užili.