GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Galerie

Společné foto Regensburg: Kamenný most (Wikimedia Commons)
Historický obrázek města Regensburg (zdroj Wikimedia Commons)
Regensburg (zdroj Wikimedia Commons)
Walhalla (zdroj Wikimedia Commons) Ludwig van Beethoven
Carl Friedrich Gauss
Marie Terezie Albert Einstein

Další články

Exkurze do Regensburgu (SRN)


3.10.2014

Regensburk

Ve čtvrtek 2. října 2014 se vydala skupina našich studentů za poznáním do německého města Regensburg. Studenty doprovodily učitelky německého jazyka Ivana Švábová, Mgr. Lucie Mrázková a Mgr. Simona Španvirtová.

Regensburg je bavorské město na Dunaji. Nacházelo se zde centrum diecéze, do které České země spadaly před vyhlášením pražského biskupství (973). Keltské sídlo, které se zde nacházelo před vznikem germánského města, se nazývalo Radasbona nebo Ratispona. Historické centrum města je od roku 2006 zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Město má v současnosti 151 tis. obyvatel.

(zdroj: Wikipedia)


O exkurzi napsala článek Mgr. Lucie Mrázková, která je současně autorkou přiložených fotograiií. Její příspěvek otiskly Milevské noviny ve středu 22. října 2014 v čísle 42/2014 na straně 8.

"Prohlédli jsme si památky Regensburgu

Regensburg, bavorské město ležící na nejsevernějším místě na Dunaji, se stal cílem exkurze skupiny studentů milevského gymnázia.

Při procházce malebnými uličkami starého města se studenti seznámili s jeho dvoutisíceletou historií a prohlédli si památky, které jsou od roku 2006 zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Navštívili jsme dóm sv. Petra, který reprezentuje bavorskou gotiku, Kamenný most, vybudovaný ve 12. století, bránu Porta Praetoria z dob římského tábora, Starou radnici z 15. století a samozřejmě také ochutnali klobásky ze slavné uzenářské dílny Historische Wurstküche. Impozantní stavba nad Dunajem, chrám Walhalla, byla sice zahalená v mlze, přesto byla návštěva tohoto honosného památníku vybudovaného v 19. století králem Ludvíkem I, nadšeným obdivovatelem antiky, velkým zážitkem."