GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Nová celostátní soutěž TUTA VIA VITAE


1.11.2015

Soutěž TUTA VIA VITAE

Naše škola se přihlásila do nové celostátní soutěže TUTA VIA VITAE, která navazuje dna dvě soutěže, kterých se naše škola již třadičně účastní, a to soutěže Finanční gramotnost a SAPERE - vědět jak žít. Na webu soutěže se mj. uvádí:

Nová celostátní soutěž „Tuta Via Vitae" od září 2015 do dubna 2016 vzdělává děti, mládež a jejich prostřednictvím i dospělé, za pomoci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a dalších odborníků a institucí v požární ochraně, civilní obraně, ochraně obyvatel, bezpečnostní problematice státní i soukromé a bankovní, krizových situacích, zdravotní problematice, systému zdravotnictví, zdravotním pojištění, pojištění osob a majetku, první pomoci, právech a povinnostech občanů, při živelné pohromě, průmyslové havárii, kyberšikaně, komunikaci se státem, apod.

Základní tematické okruhy:

1) Požární gramotnost aneb Než přijde hasič

2) Bezpečnostní gramotnost aneb Než přijde policista

3) Zdravotní gramotnost aneb Než přijde lékař

4) Občanská gramotnost aneb Občan v obci, ve státě a v EU

5) Pojistná gramotnost aneb Ochrana majetku a zdraví

6) Právní gramotnost aneb Občan a právo


Soutěž „Tuta Via Vitae" tak navazuje na úspěšné celostátní školní soutěže "Finanční gramotnost" a "SAPERE- vědět, jak žít", které vyhlašuje každoročně MŠMT ČR ve Věstníku školních soutěží již od roku 2009:

V šesti ročnících soutěže "Finanční gramotnost" již soutěžilo 263.088 žáků základních a středních škol z celé ČR. Finálová kola 7. ročníku o titul „Mistr republiky ve finanční gramotnosti“ v Emauzích v Praze dne 26. 4. 2016 již tradičně zahájí guvernér ČNB Ing. Miroslav Singer, PhD., který převzal i osobní záštitu, stejně jako MŠMT ČR.

V pěti ročnících soutěže "SAPERE - vědět, jak žít" ve znalostech zdravého životního stylu vč. zdravé výživy, jako prevenci obezity, nemocí, apod., již soutěžilo 122.748 žáků základních a středních škol z celé České republiky, celorepublikové finále se koná 27. 4. 2016. Osobní záštitu nad 6. ročníkem soutěže převzal ministr zdravotnictví ČR MUDr. Svatopluk Němeček, MBA a náměstek MŠMT ČR Mgr. Jaroslav Fidrmuc.