GYMNÁZIUM
MILEVSKO

Gymnázium, Milevsko, Masarykova 183

Další články

Lingvistická olympiáda


27.2.2014

Česká lingvistická olympiáda (ČLO) je každoroční soutěž v řešení lingvisticky orientovaných úloh pro studenty středních škol. Pro úspěšné vyřešení úloh je potřeba se pořádně zamyslet a pochopit, jak fungují nejrůznější jazykové jevy ve více či méně exotických jazycích. V úlohách se tak můžete setkat s angličtinou, arabštinou, čínštinou, ale i starou chetitštinou či jazyky, které dnes používá už jen hrstka mluvčích. Popisované jazyky není třeba znát, všechny údaje potřebné k vyřešení úloh jsou v nich obsažené.

V rámci lingvistiky se úlohy ČLO týkají různých subdisciplín, včetně komputační a formální lingvistiky, fonetiky a fonologie. Obecně pak svým zaměřením ČLO spojuje různé prvky lingvistiky, informatiky a matematiky, zajímavá je tedy pro studenty se zájmem o řadu rozdílných oborů.

ČLO je vyhlašována Filozofickou a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze a dále je spoluvyhlašovaná Ministerstvem školství, mláděže a tělovýchovy jako soutěž kategorie B.


Naše škola se účastní soutěže po druhé. Na základě výsledků školního kola, které proběhlo v listopadu 2013, rozhodl organizátor, že do regionálního kola pozve vítěze školního kola ze všech škol a další soutěžící, kteří splnili stanovený bodový limit.

Regionální kolo proběhne 28. února 2014 v Praze a v Olomouci.

Naši školu bude reprezentovat (stejně jako v loňském roce) Jakub Csanda (septima).

Přejeme mu hodně úspěchů při soutěži.